Je bekijkt nu Geloof jij alles wat je denkt?

Geloof jij alles wat je denkt?

Onze gedachten gaan de hele dag door. Het blijkt dat we gemiddeld zo’n 3000 gedachten per uur hebben. Echt een serieus aantal. 95% van je gedachten gaan onbewust. Toch bepalen die gedachten over hoe we ons voelen.

Laten we eens kijken hoe een gedachte ontstaat. Een gedachte ontstaat naar aanleiding van een gebeurtenis (in het verleden of in het moment) of iets wat nog staat te gebeuren (toekomst). De gebeurtenis zelf is een feitelijk iets. De gedachte over die gebeurtenis beïnvloedt onze emotie. Vanuit die emotie gaan we handelen.

Het soort gedachte over die gebeurtenis komt voort uit onze kernopvattingen. Die opvattingen hebben we als kind gecreëerd door de opvoeding van onze ouders, de school en de omgeving waarin we zijn opgegroeid. Dan hebben we het voornamelijk over de regels, wat hoort, de eisen en wat moet. Maar ook traumatische gebeurtenissen hebben invloed op onze kernopvattingen. We kijken de wereld dus in met dit zelf gecreëerde filter.

Voorbeeld
Als je collega je bijvoorbeeld geen gedag zegt, dan kun je denken dat hij je kwaad maakt. Vervolgens ga jij vanuit die emotie (boosheid) hem bijvoorbeeld negeren.

Het zijn dus jouw gedachten en opvattingen over deze gebeurtenis (de betekenis die je geeft aan zijn negeren) die jouw emotionele en gedragsmatig handelen bepalen.

Het is dus niet de collega die je boos maakt maar jouw gedachten over die gebeurtenis. Je collega is niet attent en jij kent een betekenis aan zijn gedrag toe, bijvoorbeeld “hij vindt mij niet de moeite waard”.

De vraag is: “klopt die gedachte?”. Is het waar dat hij je niet de moeite waard vindt? Kan het zijn dat hij veel dingen aan zijn hoofd heeft en jou simpelweg niet gezien of gehoord heeft? Neem eens afstand en onderzoek of je gedachten echt kloppen. Je zult ontdekken dat je in bijna alle gevallen zelf invulling geeft aan wat de ander ‘mogelijk’ over jou zou denken.

De gedachte “hij vindt mij niet de moeite waard” kan zijn ontstaan vanuit je kernopvatting. Als je als kind niet (voldoende) werd gezien door je ouders, kan de kernovertuiging ontstaan dat je jezelf niet de moeite waard vindt. Als je dan door ‘jouw filter’ niet gezien wordt door je collega, kan het dat pijnlijke stuk triggeren waardoor je die waarde aan de gebeurtenis toekent.

Omdat 95% van je gedachten onbewust plaatsvinden, werkt mijn methode zo ontzettend goed. Volledig gericht op positieve beïnvloeding van je onderbewustzijn.


Gun jezelf dat je mag genieten van het leven.

Proclaimer & sitereglement

Stefan Colin is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, uitgezonderd eventuele reacties op mijn blogs die door derden zijn geplaatst. Ik streef ernaar uitsluitend actuele en correcte informatie aan te bieden op deze website. Toch kan het zijn dat informatie na verloop van tijd verouderd of niet meer juist/volledig is. Kom je informatie tegen die onjuist, onvolledig of verouderd is, of werkt een link niet, stuur dan een e-mail naar info@stefancolin.nl.

Alle informatie die je me stuurt, behandel ik vertrouwelijk. Persoons- of adresgegevens gebruik ik alleen voor de doeleinden waarvoor je ze hebt verstrekt.

Op mijn website verwijs ik soms naar websites van andere professionals en organisaties. De verantwoordelijkheid voor de inhoud, de betrouwbaarheid van deze websites en de werking van hun links ligt bij de makers daarvan.

Op de foto’s en de teksten van mijn website rust auteursrecht behalve op de informatie uit mijn blogs. Die mag je gebruiken en vrij verspreiden, mits je de bron vermeldt. Je kunt de volgende bronvermelding gebruiken: Auteur: Stefan Colin, https://stefancolin.nl.

Zoals je wellicht begrijpt is de informatie op deze website louter bedoeld om je te helpen. Het vervangt niet een medische behandeling en het stelt ook geen diagnose. Bij twijfel, raadpleeg altijd eerst je arts.